Kopiranje, plagijatorstvo ili nešto malo o autorskim pravima

Ovo je nadugačko i naširoko razglabana tema, naročito na Radionici Snova (http://nakitsnova.com/forum/index.php), gdje dođosmo do zaključka da je neizbježno.

Ipak, jedna je stvar kada neko vidi tvoj rad i pokuša napraviti isto to svojim rukama, što se u jednu ruku može smatrati i komplimentom (mada još uvijek predstavlja kršenje autorskih prava), jer da nije dobro, ne bi se kopiralo , ali je potpuno druga stvar uzeti slike tuđih radova i predstaviti ih kao svoje . Na baš takav slučaj sam naišla prije nekoliko dana i kada je nakon prepiske s vlasnicom bloga postalo očito da nema namjeru ukloniti sporne slike, obratila sam se Adminu Bloggera. Na Adminovu molbu (nije mi bilo teško) prije par minuta poslala sam još jednu poruku dotičnoj da ukloni sporni sadržaj, jer ako to ne učini slijedi suspenzija njenog bloga.

Bilo bi mi žao da se to dogodi, jer djevojka stvarno ima talenta i mislim da je potpuno bespotrebno uzela tuđu sliku i njom se hvalila kao svojom. Možda će se neko upitati šta je to meni zapelo da rješavam kršenje tuđih autorskih prava? Odgovor je jednostavan: neko mora, a sutra se to može desiti meni ili bilo kome od umjetnika na bloggeru, a zapitajte se koliko bi vama značilo da se neko zauzme za vaša prava. Istoj vlasnici spornog bloga sam rekla da bih se sutra zauzela i za nju da se neđe u sličnoj situaciji.

Zakon o autorskim pravima je poprilično jasan (http://www.basmp.gov.ba/iv/zakona.htm) i kaže:

Autorskim djelom smatra se individualna duhovna tvorevina iz oblasti književnosti, nauke, umjetnosti i drugih oblasti stvaralaštva, bez obzira na vrstu, način i oblik izražavanja, ako ovim zakonom nije drukčije propisano.

Autorska prava pripadaju autoru od trenutka stvaranja autorskog djela i nisu uvjetovana ispunjenjem bilo kakvih formalnosti.

Autorsko djelo može da iskorištava drugo lice samo po odobrenju autora, ako ovim zakonom nije drugačije određeno.

Namjerno nisam stavila link na sporni blog, ali hoću ukoliko se ukaže potreba. Bilo bi mi drago čuti sva mišljenja vezana za ovu tematiku, pa izvolite u komentare .

Beaderica

PS Trebam li napomenuti da su svi radovi objavljeni na Zlatnoj Sehari zaštićeni upravo ovim gore zakonom i da je upotreba slika dozvoljena samo uz moj pristanak?

Zato: Prste sebi!!!

Šalim se, naravno. Slike možete koristiti gdje god i kad god želite, dok god mi pripišete dužne zasluge koristeći moj nik i link na ovaj blog i usput mi javite da ste to uradili.

EDIT:

Konfliktna situacija je riješena, vlasnica bloga je uklonila spornu sliku i ja joj želim brzi rast i napredak u dizajnu nakita, i mislim da će se to u budućnosti i desiti, s obzirom na njen potencijal-imam nos za talente.

Idemo dalje!

5 komentara

 1. Da zbiljami, kititi se tuđim perjem i nije baš fora. Ipak moj način razumijevanja pravde jeste da je to pripisivanje sebi tuđe i laž. Jako ružno.
  Ko god da je to bio, neka se pokaje i obznani to. Pokajati se je lijepo i cijeni se kod sviju.

 2. Esselamu alejkum, ako primate selam :). ako ne onda pozdrav :). Posto ne znam kome pisem… Ova me tema zainteresirala, pa hocu da se javim :). Vec dugo pratim ovaj blog, preko bloga od mejja-su, i ima stvarno suuuper stvari.
  Eh ja sam ti od onih koji vole da kopiraju nesta kad vide kod drugih, mada to kopiranje nije slicno, jer ne koristimo iste stvari npr perlice, ili sl.
  Vidim, da ima dosta umjetnica iz croatije, a ja sto sam upratila dosad, njvise mi se svida blogerica ignis, njene radove pokusavam da iskopiram, vecinom ne stavljam slike, posto me bude stid, ali desi mi se da i stavim :(. Eh ja sam pokusavala da stupim u kontakt sa ignis, nije mi poslo za rukom, ali potrudicu se jos. Sad me zanima kakvo je moje stanje, jesam li pod krivicnom “rukom”.
  Toliko od mene, samo da upitam na kojoj podlozi ti slikas slike, ova bjela mi se svida, i skroz jasno izgleda,
  🙂

 3. Kako sam razumijela Beadericu da ona misli na čistu kopiju slike i remek dijela na toj slici koja je kopirana. Znači komplet i jedno i drugo i stavi kao svoj rad.
  Mada mene nisi ni jednom kopirala komplet pa da znam kako je to, tako da ti na ja na to pitanje ne mogu ni odgovoriti.Mada ipak mogu reći da bi mi bilo drago kad bi me neko prije toga pitao kad mi kopira kompletan način rada.
  Ipak, ovo je moje lično mišljenje a ne izjava po znanju i iskustvu!

 4. Mejja-Su:Sad je OK, sporna slika je uklonjena.
  Drijekavice: U pravu si, svako djelo vrijedi onliko koliko si truda, mašte i vremena uložio u njega.
  Sabina:Alejkum selam. Hvala ti na lijepim riječima za moj rad. To što si nazvala kopiranjem nije kopiranje, već inspiraciju dobijaš tuđim radovima. Što je sasvim normalna stvar. Kopiraš tehniku, a ona nije zaštićena autorskim pravima. Da si napravila neki komad nakita identičan Ignisinom (svojoj inspiraciji) to bi bilo kopiranje. Zadnjih mjeseci je upravo wirewrap (omotavanje žicom) jako popularan i da je ta tehnika zaštićena (a nije i ne može biti) onda bi Eni Oken, koja je jedan od pionira ovakvog rada, bila jedina na svijetu koja tako radi svoj nakit.
  Tehnika ili način rada nije zaštićen, ali dizajn tj. cijeli izgled jednog komada nakita jeste, jer ga to čini unikatnim umjetničkim djelom autora.
  Sasvim je u redu da te svojim radom inspiriše Ignis a mislim da bi joj bilo drago kad bi je navela kao svoju inspiraciju, a to ne bi umanjilo vrijednost tvog rada.
  Mejja-Su: u ovom slučaju je bilo upravo riječ o tome, mada pod plagijate spada i ovo što sam navela u odgovoru Sabini.

  PS Sabina, radove slikam na običnom bijelom papiru za štampač, ali bit je u osvjetljenju i obradi slika, o čemu sam pisala na svom drugom blogu (još nedovršen tutorijal, tamo je slikano na vratu, ali je princip isti). Pogledaj na http://tutorials.blogger.ba/

  Nadam se da sam pomogla
  Beaderica

Komentariši